Anuntul Vanatorului
Ravasitul Oilor Bran 2013 Imprimare Email
Marţi, 06 August 2013 08:17

 

 

  • Data 28 Sep - 29 Sep 2013
  • Tip eveniment: Turistic
  • Locatie: Bran, Romania

 

La sfarsitul lunii  septembrie odata cu vremea rece barsanele ingrasate sunt coborate de la munte. Le asteapta stapanii nerabdatori sa le revada intregi, sanatoase si sa-si ia portia de branza. Coborarea sau ravasitul oilor incheie intr-un mod gustos anul pastoral. E o traditie seculara valorificata din punct de vedere turistic, mai ales pentru ca ofera imagini mioritice si mancare traditionala, plus rauri de muzici, ca si de bulzuri, pastrame, branzeturi si must.

La Bran serbarea se muta cu fast pe Platoul Reginei, la poalele castelului, locul unde s-a gasit caseta in care se odihneste inima reginei Maria. Meniul sarbatorii contine obligatoriu dansuri pe cantece populare, toate dupa ce musafirii si localnicii isi pun incarcatura de bulz “geto-dacic”, pastrame si felurite branze intens mirositoare in burti. Branzeturile sunt reginele unei expozitii de maestrie culinara, zona de la poalele Bucegilor avand o productie mare de lactate. Branza la cetina, la cosulet, burduf, toate sortimentele specifice sunt expuse de producatori, cei care pe langa turisti asista la ravasirea oilor. Obiceiul ravasirii vine in incheierea masurisului laptelui care are loc in primavara. Atunci fiecare proprietar de oi/vaci afla cata branza i se cuvine in toamna. Tot acum aveti ocazia sa admirati si cumparati obiectele aduse aici de mesteri populari din intreaga Romanie. De la oua incondeiate si pana la obiecte vestimentare, paleta e extrem de variata, ca si programul evenimentelor si cel al obiectivelor.

 
 
Rent a car | Inchirieri masini Sibiu