Anuntul Vanatorului
Totul despre Lunete Imprimare Email
Joi, 01 Noiembrie 2007 13:14

 

Am decis sa fac o lista cu majoritatea firmelor producatoare de lunete pe piata, in care sa descriu cate odata mai amanuntit, cate odata mai in general produsele lor. Opiniile mele sunt personale, in urma a unor teste facute de mine, dar si schimbari de pareri avute cu oameni specializati, armurieri, militari, vanatori in general cat si discutii pe care le-am avut cu firmele producatoare de la care am cerut info si sfaturi.

Lista nu este in intregime adevarata intrucat este inspirata de experientele mele personale cat si ale celor cu care am stat de vorba. Oameni fiind suntem subiectivi de aceea daca alte persoane pe forum vad lucrurile diferit, voi considera acele pareri mai mult decat bine venite.
La fel completari la cele scrise de mine referitor la anumite modele cat si modele pe care eventual le-am omis sunt bine venite. Unele le-am omis intentionat considerandule, vechi, foarte putin folosite sau nepractice vanatorii. Lista ar fi devenit prea lunga daca le-as fi bagat pe toate.

Unele din formularile mele pot parea putin ciudate. Un motiv principal este faptul ca neocupandu-ma cu asa ceva la vremea cand stateam in Romania nu sunt intotdeauna familiarizat cu termenele in limba romana ci doar in suedeza sau eventual engleza. Daca aveti astfel de corecturi le includ cu placere in text, pt. ca formularea sa fie mai cat mai usor de inteles.
Nu am inclus lunete Red Dot si holografice intrucat e o jungla acolo, in care in momentul de fata am preferat sa nu intru.

ZEISS

Victory Diavari= Cea mai buna serie a lor. Primele modele cu T* tratament la lentile, cele mai noi cu LotuTec. Considerate de majoritatea ca extrem de calitative in ce priveste optica si foarte robuste. Considerate printre cele mai bune lunete din lume.
Varipoint=Reticul care creste odata cu magnificatia, punctul insa in planul al doilea. Iluminate day/night
Classic Diavari= Mai ieftine decat Victory dar extrem de bune, putin mai grele si fara LotuTec.
Diavari Z = Modele mai vechi dar foarte bune.
Diatal= Magnificatii fixe, calitate foarte buna. Luneta perfecta pt. panda.
Conquest= O serie mai ieftina dar surprinzator de eficienta ca si calitate. Claritate foarte buna a imaginii si constructie robusta. Fabricate in USA -foarte multa luneta fata de suma platita.
Detin o varietate foarte mare de magnificatii si diametre de lentile ceea ce face alegerea unei Zeiss mai usoara.

Lunetele Zeiss sunt printre cele mai bune din lume (daca nu cele mai bune. ) Modelele mai noi au avut insa in anumite situatii (foarte rare dar existente totusi) probleme cu illuminarea si cu modul in care au fost asamblate.

HENSOLDT
Versiunea militara a lunetelor Zeiss. Aproape imposibil de cumparat noi, sunt totusi de recomandat si la mana a doua. Robuste si cu optica de calitate.

SVAROVSKI

AV= Calitate buna insa nu dintre cele mai bune de la Swarovski, 1" tub
Z6/Z6i= Cele mai noi. Considerate de multi ca fiind cele mai bune lunete din lume cu o optica aproape perfecta, o constructie robusta si o magnificatie foarte potrivita. Din pacate pretul le face la ora actuala putin "comestibile".
PF= magnificatie fixa
PV= Foarte bune, cu tub de 30mm
PV-1= Iluminate
PV-2= Reticulul nu creste odata cu magnificatie,iluminate
PV-S= Magnificatii mari cu targetknobs
Habitcht= modele mai vechi cu tuburi de otel. Calitate super.
Nova= Model mai vechi de calitate buna.

Lunetele Swarovski sunt si ele printre cele mai bune din lume si practic orice model se alege nu va dezamagi cumparatorul. Partea mai trista este faptul ca Z6 au garantii numai de 10 ani. In discutiile pe care le-am avut cu Swarovski mi s-a spus ca o fac de teama iluminarii. Hmmmm?

SCHMIDT&BENDER

Klassik=fixe si variabile cu reticul care creste odata cu magnificatia. FOARTE BUNE
Zenith=Variabile iluminate med flash dot. Iluminatie excelenta, mai mici decat Klassik cu un camp vizual mai mare. Au deasemenea cateva lunete tactice de calitate excelenta.
FARA INDOIALA PRINTRE CELE MAI BUNE DIN LUME.

IOR
4x32
2.5-10x42 30mm
2.5-10x56 30mm Illum.
4-14x50 30mm
4-14x56 30mm Illum.
6-24x50 Varmint 35mm

IOR nu trebuie descrise prea mult fiind arhicunscute in Romania. Lunete cu o optica de foarte buna calitate, la nivel aproape de cele mai bune si cu o constructie robusta. Ce este interesant este ca IOR inaintea Swarovskiului a creat lunete cu schimbari 6x de magnificatie.
Fabrica si o multime de lunete tactice de foarte buna calitate. Prin vest foarte multi analfabeti cred ca IOR sunt americane.
Te face mandru ca esti roman! SE RECOMANDA!!!!!!!!

KAHLES HELIA

C=Nu am cunostiinte
CL=Nu am cunostiinte
CT=Nu am cunostiinte
CS=reticul care nu creste cu magnificatia,cu compensator pt. traectoria glontului
CBX=Iluminat
CSX=Iluminat
Super= model mai vechi dar de calitate buna

Kahles Helia produce lunete de calitate foarte buna, nu chiar in aceeasi clasa cu cele de mai sus dar nici departe de acolo.

DOCTER

VZF= reticul care creste odata cu magnificatia
ZF= magnificatii fixe
VZF ILLUMINATED= reticul care creste odata cu magnificatia, iluminata
UNIPOINT= reticul care creste odata cu magnificatia, iluminata daytime. Considerata de unii la fel de buna ca Victory si Z6

Calitate foarte buna, sub cea a Zeiss, Swarovski, S&B dar nu departe de ele.

KARL KAPS
Are reticul care creste odata cu magnificatia, magnificatii fixe, variabile, lunete illuminate si neiluminate. Confectioneaza optica de 50 de ani.
Karl Kaps sunt aproape la fel de bune ca si concurentele lor europene insa mult mai putin cunoscute ceea ce face ca recensiunea sa nu fie la fel de documentata. Vanzarea lor la mana a doua se poate dovedi dificila intrucat oamenii prefera marcile cunoscute a caror calitate e garantata.

MEOPTA

Artemis 2000= Un sortiment larg de magnificatii fixe si variabile.
Artemis 2100= Magnificatii fixe si variabile cat si iluminate.
Artemis 3000= Variabile cu reticul care nu creste cu magnificatia.
Meostar R1= Cele mai bune pe care le face Meopta.
Meopta face lunete de calitate asemenea companiilor optice est-europene. Nu sunt intotdeauna cele mai frumoase, nu para a fi asa de bune dar sunt. Isi fac treaba cum trebuie. Calitatea opticii nu este cea mai buna dar considerate suficienta de multi.

NICKEL
Optica de calitate germana, fixe, variabile si iluminate. Nu sunt la fel de cunoscute si vanzarea lor la mana a doua este mai dificila.


PECAR
Destul de bune. Cel mai renumite datorita faptului ca poti schimba reticulul la ele. Apar adesea exemplare la mana a doua care sunt demne de luat in considerare.


AMERICANE

US OPTICS

Considerate de multi ca fiind cele mai bune lunete din lume. Au o optica exceptionala in aceeasi clasa cu Swarovski, Zeiss si S&B dar de cateva ori mai robuste. Produc in cea mai mare parte lunete militare dar si cu aplicatie civila.
Sunt fara indoiala cele mai robuste lunete din lume egalate numai de Aimpoint care insa produce Red Dot.
Lunetele arata foarte diferit de ceea ce suntem obisnuiti ca vanatori dar asta nu trebuie sa fie un obstacol sau o problema.
Pe langa modelele oferite pot sa construiasca lunete la comanda pe care le fac conform cerintei cumparatorului. Pot deasemenea sa modifice lunetele altor firme la comanda.
Magnificatiile sunt diferite de cele obisnuite dar foarte interesante si de folosinta.

ABSOLUT DE RECOMANDAT. PROBLEMA O CONSTITUIE INSA PRETURILE. SCUUUMPE!!!

 

LEUPOLD

VX-1= foarte precis, nu e o minune optica
VX-2= foarte precis,nu e o minune optica
VX-3= foarte precis cu o optica excelenta. Se recomanda!!!!
VXL= Optica minunata, robust construita iar ideea cu monatajul mai aprope de arma e excelenta devenind mai usor de manevrat.
VX-7 si VX7-L= Cele mai bune pe care Leupold le-a creat vreodata. Optica fantastica, umplute cu Argon si Krypton in loc de Azot. Extrem de robuste. Aproape aceeasi calitate ca si cele mai bune lunete europene.
European 30 si Scandinavian= de calitate dar de ales le-as alege pe cele de mai sus
Mark 4=exista si alte versiuni dar eu aleg sa ma concentrez asupra acestuia. De foarte buna calitate si isi face treba fara probleme. Tactical! ATENTIE!!!!! Leupold Mark 4 se falsifica de catre chinezi. Copiile sunt foarte aproape de original si se deosebesc numai de anumite detalii pe care ochiul necunoscator nu le remarca. BE WARE!!!!!


Leupold confectioneaza aproape numai lucruri de calitate. Optica e excelenta contructia e durabila si o varietate mare de reticuli, tuburi si forme. Ce ridica Leupoldul la un nivel inalt este garantiile pe care le ofera. Inotdeauna LIFE TIME WARRANTY, nu se cer chitante, taloane si tot felul de alte cacaturi concepute pt. face viata

cumparatorului amara. Duci luneta la magazin si ti-o rezolva direct. Fara intrebari, fara alte discutii.

HIGHLY RECOMENDED

TRIJICON

Accupoint 1,24-4x20,3-9x40,2,5-10x56= Lunete excelente care de la fabricatie militara au trecut la consum civil. Foarte robuste, montaje de calitate. Conform multora detin cel mai bun reticul iluminat din lume-Amber Triangle si Red Triangle.

Accupoint 2.5-10x56mm Iluminata este daca nu cea mai buna, printre cele mai bune lunete din lume la acea magnificatie.

UNA DINTRE FAVORITELE MELE!!! RECOMANDATA CALDUROS!!!!

BURRIS

Fullfield II=1" tub
Fullfield 30 european=30mm tub
Fullfield II LRS=Varianta iluminata alui fullfield II
Fullfield II Tactical=Cu target knobs, foarte usoara.
Euro Diamond=modelul poate cel mai bun al Burrisului. O luneta excelenta la pret extrem de bun
Black Diamnod=lunete cu magnificatii mari. Calitate super!!!
Special Competition= Calitate buna.
Laser Scope=luneta cu telemetru. Foarte buna!

Nu este chiar la acelasi nivel cu celelalte dar se poate spune ca e multa luneta pt banii platiti. Burris confectioneaza impreuna cu Bushnell si Weaver printre bune lunete fata de pretul platit.


NIGHTFORCE

NF= Reticul care nu creste cu magnificatia. Ca si greutate sunt mai grele. Sunt atat de luminoase incat e necesar uneori completarea cu un filtru care sa reduca luminozitatea.
NSX=Noua serie are o calitate super,un tub de 2-3 x mai gros/puternic,MIL-spec,sideparalax. Un miracol atat optic cat si mecanic.
Toate lunetele Night Force au LIFE TIME WARRANTY pe iluminare. Folosesc adesea magnificatii foarte largi, nu intotdeauna insa potrivite vanatorii. Perfecte insa pt. trageri ila poligon.
Reticuli, asemenea celor de la USOptics sunt neobisnuiti dar o data

ce ai invatat cum functioneaza sunt excelenti.
Multi cred ca NF sunt americane dar sunt de fapt australiene fabricate in Japonia. Sunt lunete printre cele mai bune din lume. Rezistente, cu optica de caliatate si garantii la fel. Dezavantajele le constituie greutatea si cateodata reglajele care necesita chiar surubelnita. Devine putin iritant. Acestea sunt insa mici aspecte negative comparativ cu cele positive.

RECOMANDATE CALDUROS!!!!!!!!!!!!!!!!!

BUSHNELL

Sportsman=cel mai ieftin din toata serie. Se deregleaza adesea la tragere, optica mizerabila. O luneta de rahat dar nu costa mai mult decat un rahat ceea ce poate fi interesant pt. anumiti cumparatori.
Trophy=nu cu mult mai buna decat surioara ei mai mica.
Banner= Optica acceptabila, destul de robuste. Modelul Dusk & Down functioneaza destul de bine iar reticulul iluminat este foarte atractiv. Luneta multa pt. banii platiti.
Legend=Si mai buna din p.d.v optic, wide angle si precisa la tragere. O luneta foarte buna pt. banii plati.
Elite 3200= Robusta, exacta la tragere, nu se deregleaza, optica buna. O luneta Excelenta foarte valoroasa fata de suma platita. Exista si modele iluminate cu Firefly. Le prefer insa pe cele neiluminate.
Elite 4200= O luneta fantastica. Extrem de luminoasa (denumita ca fiind cea mai luminoasa de pe piata). E robusta, precisa si cu o optica aproape la nivelul celor mai bune lunete.
Elite 6500= Cea mai buna luneta confectionata de bushnell. Apare numai cu modele neiluminate. Robusta, precisa la trageri, reglaje rapide, luminozitate excelenta si magnificatii foarte largi. LUNETA DE RECOMANDAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bushnell Yardage Pro=luneta cu telemetru. Cea mai buna dintre cele de pret mediu. Depasita numai de Zeiss Victory.

Lunetele Bushnell sunt printre cele mai bune din lume la pretul la care se cumpara.
Sportsman, Trophy si Banner se confectioneaza in China de aceea toate trei apar adesea falsificate pe piata. ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pe piata apar uneori bushnell banner cu lentile de 56mm---falsuri. Bushnell Banner nu confectioneaza asa ceva.
Legend se fabrica in Filipine-nu exista copii din cate stiu eu.
Elite se fabrica in Japonia de fima care fabrica lunetele Bausch & Lomb. Nu exista copii si sunt lunete de calitate SUPER!!!


NIKON

Fieldmaster=cele mai simple fara iluminare
Monarch E = Tub de 30mm, apar si ca iluminate
Monarch II= Tub 1" fara iluminare
Titanium= Tub 1" construite in titan
Lunete foarte valoroase pe care le recomand calduros. Optica de calitate. Reglajele creeaza cateodata probleme insa pretul este foarte atractiv la ele.

PENTAX

Gameseeker- mai ieftine dar bune fata de pretul platit. Au magnificatii fixe si variabile
Pioneer- cam in aceeasi categorie cu Gameseeker. Functioneaza dar nu sunt ceva miracole. Eventuale probleme cu montajele si reglarile lor.
Whitetails Unlimited-Mai bune decat colegele lor de mai sus. Clar de calitate fata de pretul platit. Variabile.
Lightseeker- Cele mai bune dintre ele. Majoritatea variabile dar si cateva alternative de fixe.

Pentax este o firma care de multe ori nu este apreciata corect fata de ceea ofera. Au adesea o optica de calitate pe produsele lor si parerea mea este ca daca si-ar face mai multa reclama

lunetele ar fi definitiv mult mai cumparate. Eu am fost adesea multumit de Pentax.

VORTEX

Crossfire- lunete fabricate in China care se pot clasa la acelasi nivel cu lunetele afisate la sfarsitul listei. Iluminate si neiluminate cu calitate dubioasa.
Diamond Back-Putin mai bune decat sora lor mai mica dar greu de spus daca se pot recomanda sau nu.
Viper-Cele mai bune, cu magnificatii mai mari. Par a fi foarte bune fata de pretul platit insa eu parca mai degraba as alege altceva.

ATN

Renumele lui ATN este mai intai de toate creeat de dispozitivele lor NV. In ce priveste lunetele calitatea variaza de la mizerabila la asa si asa si buna. Sunt insa adesea lunete care costa prea mult fata de calitatea oferita. Un aspect foarte pozitiv insa il constituie lunetele cu magnificatii foarte largi si lentile de diametre mari ca de ex: 6-18x65, 8-24x75, 4-12x60.
Variabile si fixe.
Daca esti interesat de lunete cu astfel de magnificatii si lentile cred ca ATN poate fi o alternativa interesanta pt. ca nu sunt prea multe altele pe piata de acest tip. In acest caz se merita sa le iei.
Foarte multe din dispozitivele lor NV sunt usor montabile pe arma devenind lunete NV.

Parerea mea personala este ca ATN se recomanda pt. cazurile mentionate mai sus.

YUKON

Rusesti. Renumite si ele pt. dispozitivele NV dar extrem de slabe in ce priveste lunetele. Nu le recomand.
Daca insa esti interesat de NV au produse foarte interesante si de o calitate buna fata de pretul platit, comparate cu concurentii.

SIGHTRON
In 2007 au reusit sa confectioneze niste lunete mai de calitate. Atentie insa la modelele mai vechi de SI si SII a caror calitate lasa de dorit. Modelele noi insa de SI si SII par insa a fi mai bune.
SII Big sky= A fost laudata in multe teste ca fiind o luneta demna de pretul ei.
SIII=Aceeasi optica ca si surioara ei mai mica cu tub de 30mm.

SIMMONS
Lunete mizerabile! Brrrrrr!!!.

WEAVER

Classic V=Lunete bune si de incredere
Classic Extreme=Luneta foarte buna cu un tub de 30mm creata pt. Vanatori din europa.
Grand Slam=Cele mai bune!!!
K-series=Magnificatii fixe

Weaver sunt lunete de o calitate foarte buna fata de pretul platit de aceea le recomand.


NIKKO STIRLING

Silver Crown,Gold Crown,Mountmaster,Targetmaster= CACATURI
Platinum Nighteater= O luneta de foarte buna calitate fata de pretul platit. Aleasa de catre NRA (National Rifle Asociation) in 2007 ca fiind luneta anului.
Diamond= Cea mai buna si cea mai scumpa din serie. Foarte buna conform multora, nu atat de buna conform altora. Greu sa imi fac o parere.

REDFIELD:
Acceptabile.

SWIFT

Acceptabile fata de pretul platit. Swift produce uneori produse de calitate relativ buna, mai ales in privinta binoclurilor. La lunete nu sunt la fel de buni si din cate stiu eu le produc in China dar sunt totusi de parere ca au o calitate destul de buna.

SHIRSTONE
Prea scumpe fata de calitatea pe care o ofera..

TASCO
Vechea serie Worldclass functiona foarte bine pe cand cele noi sunt mizerabile. Falsificate big time de chinezi, ata de mult incat astazi aproape nimeni nu stie cum arata un tasco adevarat. Pe de alta parte aici nu mai conteaza ca sunt falsuri intrucat originalul e atat de proasta ca falsul pare chiar de calitate.

ZOS

Lunete chinezesti folosite de armata chineza si fabricate acum si pt. consum civil. Am tinut cateva in mana si am fost impresionat de calitatea lor. Mai ales 3-12x56 cu reticul iluminat R12 este foarte interesanta. Apar si in magnificatii interesante de 10-40x50 si 10-40x60! Confectioneaza si lunete de goana la preturi derizorii pe care nu le-am incercat dar daca tin aceasi calitate ca a celor de mai sus ar fi extrem de interesante. Lunete bune fata de pretul platit.

VIPER- produce lunete de calitate buna fata de pretul platit.

LUNETE "NO NAME":

Practic toate sunt fabricate in China. Calitatea lor variaza de la total mizerabile (lentile incetosate, tuburi a caror vopsea interioara se scorojeste si cade pe lentile, lentile care cad la primul foc de arma, ocular a carui reticul se misca de fiecare data cand incerci sa reglezi magnificatia si claritatea etc, etc) pana la lunete care functioneaza acceptabil. Considerand ca preturile platite variaza intre $40-80 poate ca nu e asa mare problema dar e bine de stiut. E o loterie. E periculos sa le folosesti si sansele de a ochi un vanat sunt foarte reduse

Exista dupa aceea o varietate de alte lunete Barska, NCStar, BSA, Kalinka, Eberstark, VakJakt, OXO, JahtiJakt,Truglo, si eventual altele care sunt toate produse in China de aceeleasi fabrici numai ca le stampileaza cu nume diferite. Asemenea lunetelor NO NAME functioneaza multumitor uneori si execrabil alte dati. Depinde de cum ai noroc. Nu sunt impotriva ca aceste lunete sa fie cumparate insa in cazul in care se cumpara este important pt. cumparator sa fie constient de ceea ce cumpara si sa nu creada ca sunt lucruri de calitate. In general e mai bine decat sa se cumpere astfel de lunete sa se cumpere una NO NAME intrucat sunt la fel dar se vand la un pret mai redus.

Practic toate aceste lunete se anunta ca fiind "Nitrogen filled" in realitate nu sunt umplute cu azot. Desi sta scris ca sunt confectionate din aluminiu, este adesea o minciuna fiind confectionate din grafit presat. Nu exista cuvinte care sa descrie clar si convingator cat de ordinare sunt aceste lunete.
Avand contacte si pe piata chineza va pot spune ca lunetele de mai sus costa aprox. $2-3 sa se fabrice in China. Nu e nevoie de prea mult ca sa nu iti dai seama de calitatea acestor "miracole". Daca esti sarac, vaneaza la catare pana ai bani sa iti cumperi o luneta ca lumea. Sa nu cadeti in ghearele "celui rau" si sa cumparati asa ceva!

 


Daca ar fi sa revin la titlul subiectului si daca e sa discutam lunete si nu red doturi sau holo sighturi as vrea sa incerc un alt mod de explicatie a ceea ce eu numesc o luneta ideala. Am sa incerc sa descriu doua alternative, una de panda si una de goana cu aspectele necesare.

La lunetele de panda este foarte importanta luminozitatea (sau putem sa o definim ca fiind diametrul lentilei [lentila fiind cea din fata si nu cea din apropierea ochiului care se numeste ocular]). De preferat 56mm sau chiar mai mult (dar atunci preturile salta foarte mult). Motivul este simplu: cu cat luneta permite mai multa lumina cu atat mai mult (cand spun mult, ma refer la orele zilei) poate fi folosita. Luminozitatea nu este numai afectata de diametrul lentilei ci si de calitatea lor. Cu cat lentila este mai de calitate (vezi explicatia coatingurilor de la ABECEDARUL BINOCLULUI!) cu atat mai multa lumina va permite sa treaca prin ea. Cu alte cuvinte o luneta poate sa aiba un dimetru de 56mm dar sticle de tot rahatul ceea ce o face sa fie tot o luneta de rahat. Firmele de calitate cresc foarte mult procentul de luminozitate al lunetelor prin a creea
1)lentile cu diametre mari (cel putin 50mm dar de preferat 56mm)
2)a trata sticlele la un nivel foarte avansat pt. a minima orice deranjament optic si a absorbi lumina
3)a creea o pupila de iesire foarte larga.

Pupila de iesire este un aspect care este total neglijat de majoritatea cumparatorilor de lunete. Pupila de iesire are de a face cu diametrul ocularului. Cu cat acest diametru este mai larg cu atat mai bune sanse sunt de obtinut o imagine mai clara.
Pupila de iesire se calculeaza in mod normal divizand diametrul lentilei cu magnificatia. De ex. un binoclu 8x25 are o pupila de iesire de 3,1mm (25/8=3,125). Exista insa binocluri care au o pupila de iesire si mai mare iar altele care o au si mai mica. Cea normala este intotdeauna rezultatul acestei divizari. Tot ce e mai mult de atat e si mai bine, mai putin de atat sunt rablamente.De aceea un binoclu 7x50 este mult mai interesant intrucat pupila de iesire e 7,14mm ceea ce creeaza cu totul si cu totul o alta luminozitate. Am vazut insa binocluri chinezesti 7x50 cu o pupila de iesire 3,1mm. Iti dai atunci seama de ce sunt gunoaie.

De ce toata aceasta discutie referitoare la luminozitate?
Foarte simplu, pt. ca luminozitatea este cea care permite un vanat in conditii intunecate (dimineata devreme, seara tarziu si chiar noaptea), si luminozitatea (printre altele) este cea care face ca imaginea vazuta de noi in luneta sa fie clara, diferenta de colorit foarte limpede si detaliile mici devin mai vizibile. Ochiul nu trebuie sa se forteze ci este relaxat percepand mai bine ceea ce intampla in mediul inconjurator. La toate tipurile de lunete luminozitatea este importanta. Can magnificatia este mai mare e bine ca si diametrul sa fie mai mare intrucat cu cat creste magnificatia cu atat mai mult scade luminozitatea.

La lunetele de goana diametru este adesea mult mai mic, intrucat nu se folosesc la vanatoare la distante mari, magnificatia lor este mult mai mica si folositorii lor nu vor ca ele sa cantareasca prea mult (din pacate cu cat creste diametrul cu atat creste si marimea si greutatea lunetei). Daca la panda cele mai obisnuite sunt cu 50mm si 56mm la goana, cele mai obisnuite sunt cu 20mm si 24mm. Nu ca nu s-ar putea si cu mai mare (32mm, 38mm, 40mm si 42mm) insa adesea nu este nevoie de mai mult.
Pe de alta parte daca lunetele de panda au magnificatii variabile de tipul: 2,5-10x, 3-9x, 3,5-10, 3-12x, 2,5-15x, 4-14x, 2,5-16x etc cele de goana au adesea magnificatii variabile de tipul 1-4x, 1,1-4x, 1-3x, 1,5-6x, 2-6x samd. Intrucat magnificatiile sunt atat de mici nu conteaza asa de mult ca diametrul e mic. Luminozitatea e oricum suficienta.

Campul vizual nu poate fi exagerat prea mult! Un camp vizual larg va face diferenta dintre o vanatoare placuta si eficienta si una enervanta si plina de frustrare. Campul vizual este obtinut asa cum s-a mai spus, de modul de constructie al lentilelor si modul in care sunt dispuse in raport cu prismele. Lunetele cu camp vizual larg sunt intotdeauna de preferat celor cu camp ingust (care dau o senzatie tubulara sau tunelara). La lunetele de goana insa, campul vizual e total vital, altfel nu vei vedea porcul pana nu-ti apare in dreptul tau si pe cat de repede ti-a aparut pe atat de repede ti-a disparut.
Lunetele cu tuburi de 30mm sunt din ce in ce mai cautate intrucat permit un sistem de reglaj mai avansat.

Distanta focala (definita tot la ABC-ul binoclului) este foarte importanta. La carabine cu recul mai zdravan e foarte bine sa nu sa tintest cu ochiul lipit de luneta (ca vei arat ca un boxeur), iar in toate situatiile, distanta focala te ajuta sa reperezi si nimeresti tinta repede, fara sa invarti capul in dreapta si in stanga in cautarea campului vizual. Campul vizual optim este 10cm. Tot ce e peste 10cm e excelent, sub 10....hmmm...

In ce priveste aspectele optice, cam acestea sunt ideile principale de tinut cont. Mai sunt o gramada de aspecta referitoare la elevatie, paralax, montaj etc. insa multe dintre acestea sau discutat deja, iar altele poate vor fi tratate de altii pe acest forum.

Sumar pt. luneta ideala:
-luminozitate mare
-plaja de magnificatie larga, optima modului ei de folosinta: goana, panda, long range etc)
-tub de 30mm dar merge perfect si cu 25mm (sunt si meseriase cu 34mm)
-coating de super calitate
-camp vizual larg
-pupila de iesire mare
-distanta focala mare
-cat mai robusta posibi (de preferat titan sau aluminiu de avion)
-umpluta cu azot sau argon si krypton
-rainguard, lotutec, swarobright sau alte modalitati de tratament ale lentilelor pt. a impiedica aburirea lor si usura folosinta lor in conditii de vreme urata.

Ultima actualizare în Vineri, 15 Mai 2009 16:21
 
 
Avize psihologice | Permise arma | www.eusuntoktuestiok.ro